Pages

Friday, December 16, 2011

Achievementi

Nekoć davno su igre imale isključivo bodove kao mjerilo igračeve vještine. Danas su to mjerilo postali achievementi. Ako se igra distribuira preko Steama, jednostavno mora imati achievemente. Zanimljivo je promatrati kakve sve ideje ljudi imaju za achievemente, bedževe i ostale unlockable stvari. Ali ima par stvari koje mi se ne sviđaju i na koje bih se osvrnuo.
 
Achievementi za puku činjenicu da igrač igra igru. To su achievementi tipa "završi igru", "skupi x toga i toga", "uništi y neprijatelja". Te stvari uopće nisu dostignuća, ne odražavaju igračev trud (s time da ponavljanje jednostavnih radnji milijun puta ne smatram trudom). Ipak govorimo o igrama a ne o poslovima u stvarnom životu. Isto tako ne prihvaćam achievemente tipa "pokupi rijetki random drop" kao dostignuća jer je riječ o šansi koja nema veze s igračevom vještinom.

Po mom mišljenu achievementi bi se trebali otključavati na akcije koje ne spadaju pod regularno igranje igre i iziskuju dodatan trud od igrača. Npr. završavanje neke misije bez primanja štete ili prelazak nekog dijela nivoa na teži način i sl.

No comments:

Post a Comment